четвер, 21 грудня 2023 р.

 Щороку в четверту суботу листопада Україна вшановує 

пам'ять  жертв Голодомору,  які масово загинули в результаті штучного голоду 1932 - 1933 і масових голодів 1921 - 1923   1946 - 1947років. Голодомор 1932 - 1933 років - це страшна трагедія найжорстокіших злочинів сталінізму в історії нашої  України, яка забрала життя мільйонів людей. За півкишені зерна, принесеної з поля голодуючій сім'ї, селянин діставав повний строк у концтаборі. У народі цей драконівський акт охрестили "законом про п'ять колосків". Конфісковувалися запаси будь - якої їжі - сухарів, картоплі, сала, солінь, фруктової сушні. Забирали все продовольство, яким селяни мали харчуватися до нового врожаю. Загалом же причинами голодомору в Україні була необхідність знищення українського селянства як свідомої національної верстви, яка загрожувала імперським інтересам москви.

  З оприлюднених Володимиром Сергійчуком нових документів історико-криміналістична експертиза встановила число загиблих від Голодомору 9 млн 108,5 тисяч в УСРР, а разом з етнічними українськими регіонами Північнокавказького краю — 10,5 млн.

Щорічно, цього дня проводиться всеукраїнська акція «Запали свічку» о 16- 00. Меморіальні заходи проводяться як в Україні, так і поза її межами. 

В 1989 році — Міжнародна комісія юристів офіційно визнали голодомор 1932—33 років актом геноциду проти української нації. 

 У листопаді 2023 року, українська делегація в ООН ініціювала підписання державами-членами Декларації з нагоди 90-х роковин Голодомору, до якої приєдналося 45 країн.

Вшановуючи пам'ять жертв голодомору в бібліотеці Горбанівської філії Агрономічного ЦКтаД відбулась презентація книги відомого історика, професора Вінницького педагогічного інституту І. Шульги "Голод на Поділлі".  Ця книга - книга болю та скорботи це дослідження є водночас свідченням очевидця нелюдських випробувань українського народу під час голодомору 1932-1933рр.і голоду 1947р. Вперше наводяться донедавна закриті архівні матеріали 20 - 40-х рр про трагедію подільського населення . Відвідувачі також мають можливість переглянути виставку- реквієм " Стежини скорботи: Голодомор в Україні "

                                   


                                                              
                                                                                            


Немає коментарів:

Дописати коментар