понеділок, 26 лютого 2024 р.

 Щоб затримати наступ військ Муравйова на ділянці залізниці Гребінка - Крути, С. Петлюра  надіслав юнкерів військової школи ім. Б. Хмельницького,  підрозділ гайдамаків і курінь,  сформований із студентів Університету св. Володимира (нині ім. Т. Шевченка), Українського народного університету та старшокласників Кирило - Мефодіївської гімназії. Загалом  під Крутами зосередилося до 420 осіб,  озброєних рушницями,  десятком кулеметів і гарматою на залізничній платформі. На них наступали загони чисельністю 5600 осіб.

Захисники Крут трималися кілька годин.  Потім вони забрали вбитих та поранених і відступили в напрямі до Києва,  руйнуючи за собою залізничну колію. Однак невеликий загін студентів та гімназистів відірвався від своїх і потрапив у полон. Єгоров наказав розстріляти полонених. 

Ця битва символізує патріотизм, стійкість і самопожертву української молоді в боротьбі за державність. У березні 1918 року, після підписання Берестейського миру, з поверненням уряду УНР до Києва, за рішенням Центральної Ради від 19 березня 1918 року було вирішено урочисто перепоховати полеглих студентів на Аскольдовій Могилі в Києві. 2006 року на місці бою під Крутами встановлено пам'ятник.

Крути ввійшли в історію України як символ національної честі.

В бібліотеці Горбанівської філії Агрономічного ЦКтаД відбувся перегляд художнього фільму "Крути 1918" доповненням до заходу оформлена виставка "Навіки молоді - герої Крут"

 
 
 






Немає коментарів:

Дописати коментар