середу, 10 квітня 2024 р.

«Борітеся — поборете! 

Вам Бог помагає! 

За вас правда, за вас слава 

І воля святая!»


Пройшло 210 років від дня народження Великого Кобзаря, проте кожне слово, написане поетом, і досі актуальне. Український видатний митець залишив кілька важливих послань, які для українців стали закликом до дії. Саме Шевченко першим в українській літературі пророкував нашому народові щасливе майбутнє. 

Творчість Шевченка має світове значення. Його твори перекладені всіма слов'янськими мовами і багатьма мовами інших народів. 

Поезія і живопис у творчості Тараса Шевченка нерозривно пов'язані. У живописі він був поетом,  у поезії - живописцем. Малювання і поезія стали для Шевченка життєвою потребою, вираженням його  творчої індивідуальності. До нас дійшло 240 поетичних творів Великого Кобзаря і 1200 мистецьких робіт художника.

Тарас Шевченко був не лише творцем геніального поетичного "Кобзаря", а й драматичним прозаїком, мислителем, істориком, етнографом, фольклористом і художником(живописцем), який залишив велику образотворчу спадщину - понад тисячу творів. 

Літературна спадщина Шевченка - це "Кобзар", 9 повістей, п'єса "Назар Стодоля", щоденник та листи, та багато інших драматичних творів.

Однією з перлин національної графіки є альбом офортів Тараса "Живописна Україна".

Шевченко створив також галерею портретів, серед яких є серія автопортретів.

За рішенням ЮНЕСКО ювілеї Тараса Шевченка відзначаються в усіх країнах світу.

В бібліотеці Горбанівської філії Агрономічного ЦКтаД оформлена книжкова виставка "І кожне слово Кобзаря про Україну", також  дуже гарно декламували поезію Великого Кобзаря Михайло Розборський та Богдана Карауш, найактивніші користувачі взяли участь у вікторині "Що ми знаємо про Кобзаря".

  


    


     
  




Немає коментарів:

Дописати коментар